Advertentie

Artikel

Alles behalve Android en Apple: de overige mobiele besturingssystemen in 2013

Alles behalve Android en Apple: de overige mobiele besturingssystemen in 2013
Softonic Redactie

Softonic Redactie

  • Bijgewerkt:

In 2013 is Android uitgegroeid tot de absolute keizer van het wereldwijde mobiele rijk. Apple blijft nog altijd een belangrijke speler, zeker in de Verenigde Saten, maar moet meer strijd leveren om te overleven op de globale markt.

De grote winnaar van het achterveld is Windows Phone. Het besturingssysteem van Microsoft is uitgegroeid tot de derde speler met iets meer dan 4% marktaandeel. Hoewel Windows Phone dit jaar niet kon rekenen op grote updates, boekte het de meeste winst in Europa en bereikt het bijna 10% van de markt op ons continent.

Nokia en apps redden Windows Phone

De grote kracht van Windows Phone dit jaar lag ‘m in de komst van een aantal belangrijke apps: InstagramVine, Waze, Papyrus en vele andere. Zo groeide Windows Phone uit tot een ecosysteem dat kan concurreren met de gevestigde macht. Daarnaast speelt ook de overname van Nokia door Microsoft een rol, waarna fabrikanten als Samsung, HTC en Huawei meer en meer oog beginnen te krijgen voor Windows Phone.

De ondergang van BlackBerry

Aan de andere kant van de medaille was er BlackBerry 10. Bedoeld als derde speler op de markt, kreeg het besturingssysteem een roemloze ondergang. De algehele renovatie van het BlackBerry-platform, nog geholpen door een spectaculaire lanceershow met Alicia Keys, wist het bloeden niet te stoppen. Enig lichtpuntje is de inmiddels multiplatform app BlackBerry Messenger, bedoeld als zakelijke oplossing voor iPhone en Android. BlackBerry 10.2 kan Android-apps draaien, maar zal het tij niet weten te keren.

Firefox OS, voor iedereen

Ergens ver van de frontlinies heeft Mozilla Firefox in 2013 ook het slagveld betreden met een eigen mobiel besturingssysteem. Firefox OS is gericht op midrange toestellen en probeert in opkomende landen marktaandeel te verwerven. Grote uitdaging is om app-ontwikkelaars te overtuigen ook te gaan ontwikkelen voor Firefox OS; geen eenvoudige taak. Opmerkelijk: Mozilla belooft de komst van WhatsApp, maar laatstgenoemde ontkent dat voorlopig.

De overblijfselen van Nokia: Sailfish komt, Symbian gaat

Besturingssystemen komen en gaan. We namen in 2013 afscheid van Nokia’s Symbian, omdat het Finse bedrijf zich volledig gaat richten op toestellen met Windows Phone. We blijven zitten met een bittere nasmaak: Symbian leek dat ene OS dat de tand des tijds wel zou weten te overleven, maar bleek uiteindelijk toch permanent te verdwijnen.

Daartegenover staat de geboorte van Sailfish OS. Dat is een alternatief besturingssysteem waarvan we waarschijnlijk in 2014 pas echt veel van gaan zien. De ontwikkelaars willen gebruikers niet voor het blok zetten: Sailfish draai je gewoon als alternatief systeem op je Android-telefoon, met alle voordelen van apps en kracht van dien.

CyanogenMod tegen Google

CyanogenMod is nog zo’n eenvoudig te installeren mod voor Android, maar Google lijkt niet mee te willen werken. Waar Cyanogen aankondigde een deal te hebben gesloten met Oppo om de CyanogenMod standaard te installeren op de Oppo N1, verwijderde Google de CyanogenMod Installer van Google Play. Het bedrijf staat dus wel Android-alternatieven toe, tenzij ze thuis zijn ontwikkeld door een stel enthousiastelingen.

Het mysterie van Ubuntu

Tenslotte eindigt Ubuntu Phone het jaar zoals het begon: als de grote onbekende. Canonical voerde campagne om een telefoon te ontwikkelen, maar wist weinig vooruitgang te boeken in 2013. Hoewel het systeem een update kreeg met enkele lichte verandering, blijft het grotendeels hetzelfde systeem als dat we dit jaar zagen op het Mobile World Congress.

Softonic Redactie

Softonic Redactie

Het nieuwste van Softonic Redactie

Editorial Richtlijnen