Advertentie

Artikel

Gezondheid en fitness: verkopen lifestyle-apps jouw informatie?

Sophie Notten

Sophie Notten

  • Bijgewerkt:

Deze week verscheen een verslag waarin beschreven werd dat veel populaire lifestyle-applicaties gegevens van gebruikers doorverkochten aan derden. Het is geen verrassing dat gratis apps data gebruiken om geld mee te verdienen, maar als het om jouw medische- en fitnessgegevens gaat verandert de situatie wellicht.

We spraken met Andy Kahl van Evidon in New York. Dit bedrijf maakte vorige week melding van het doorspelen van persoonlijke gegevens aan verzekeringsbedrijven en farmaceutische concerns.

Gezondheid en fitness: verkopen lifestyle-apps jouw informatie?

Lifestyle-apps geven geen gevoelige informatie door aan verzekeringsinstanties

The Telegraph meldde dat gezondheid- en fitnessapps gevoelige persoonlijke informatie doorspelen aan verzekeringsinstanties en farmaceutische bedrijven. In de meeste landen is er gelukkige wettelijke bescherming tegen bemoeienis van verzekeringsbedrijven met individuele medische gegevens om discriminatie te voorkomen. Kahl meent dat dit gedrag duidelijk verkeerd is en er is ‘geen aanleiding om te denken dat dit daadwerkelijk gebeurt.’

Farmacie en verzekeraars zijn echter wel grote bronnen van inkomsten, dus het zou me niet verbazen dat deze bedrijven delen van de data opkopen,’ volgens Kahl. Er is geen bewijs dat gegevens op een onrechtmatige manier gebruikt worden.

Wij spraken met Runtastic en MapMyFitness. Runtastic vermeldt dat het bedrijf geen gebruikersdata deelt, terwijl MapMyFitness verklaart dat het eventueel delen van informatie op een volledig transparante manier gebeurt.

Gratis applicaties worden betaald met jouw gegevens

Het gebruik van lifestyle applicaties is dus niet direct een bedreiging voor je persoonlijke gegevens. Kahl waarschuwt gebruikers wel raadzaam te zijn met welke informatie zij delen. ‘Zolang de app gratis is, ben jij het product,’ aldus Kahl.

De data die jij deelt is kostbaar voor anderen en kan app-ontwikkelaars veel geld opleveren. Het probleem, volgens Evidon, is dat softwaremakers niet transparant genoeg zijn over het gebruik van persoonlijke gegevens.

Transparantie over datagebruik creëert vertrouwen tussen gebruikers en apps

Kahl verklaart dat als consumenten weten welke informatie gedeeld wordt en voor welke doeleinden, zij zelf kunnen beslissen of het gebruik van de app dat hen waard is. ‘Wat ons dwarszit is als we niet weten wat er gedeeld wordt, en we bijvoorbeeld reclame krijgen voor een gezondheidsprobleem waar we naar gezocht hebben.’

Hij gebruikt pizza als voorbeeld. ‘Je hebt een lokaal pizzarestaurantje waar ze jou leren kennen en op een dag zegt de eigenaar: “Oh jij wilt altijd peper en uien”, omdat hij al weet wat je gaat bestellen, en dat is geen probleem. Je begrijpt welke informatie er verzameld wordt en hoe deze info daarna wordt gebruikt. Maar stel dat je daarna op vakantie een restaurant inloopt en de eigenaar zegt: “ah, jij wilt peper en uien!” dan is het een ander verhaal.

De data die verzameld wordt is niet direct het probleem, want je zou die man in het pizzarestaurant toch dezelfde informatie geven. Gegevens die niet gevoelig of schadelijk zijn kunnen gedeeld worden, maar het is vreemd als dit gebeurt zonder jouw medeweten.

Zo kijken gebruikers ook naar online tracking. Als een gebruiker snap welke informatie om welke reden wordt doorgespeeld is het misschien de moeite waard, maar gebruikers willen een geïnformeerde beslissing kunnen maken.’

Kan anonieme data teruggebracht worden naar een individu?

Volgens Kahl hoeven we ons geen zorgen te maken over het doorspelen van individuele gegevens zolang we met legitieme bedrijven te maken hebben. Mocht je privé-informatie hebben doorgegeven en het komt bij de verkeerde personen terecht dan is het wel mogelijk dat er misbruik gemaakt wordt van je gegevens. Kahl meent dat het erg lastig is ‘om werkelijk anoniem te blijven tegenwoordig.’

Vraag jezelf af: is de app die ik gebruik het waard om al deze data te delen?

Het is belangrijk constant bewust te zijn van de informatie die je deelt. Ook apps waarin je diëten, voedingsgewoonten, gezondheidsproblemen of fitnessroutines bijhoudt verzamelen gegevens en deze data kan vanaf dat moment gedeeld worden. Bedrijven zouden hun gebruikers moeten informeren over welke data gedeeld of verkocht wordt, maar zolang dit niet over gebeurt waarschuwt Kahl gebruikers hun eigen gegevens te beveiligen.

Sophie Notten

Sophie Notten

Het nieuwste van Sophie Notten

Editorial Richtlijnen